Csőhajlítási eljárások

Csőhajlítási eljárások

Csőhajlítási eljárások

A csőhajlítás tulajdonképpen azoknak a fémalakítási eljárásoknak a gyűjtőneve, melyeket a csövek, zártszelvények permanens hajlítására használnak. Megkülönböztetünk kötött és szabad formájú csőhajlítási eljárásokat. Ezen kívül léteznek meleg és hideg csőhajlítási eljárások is.

 1. Nyomófejes hajlító gép

  Két pofa és egy nyomótárcsa közé kell helyezni a csövet és a nyomótárcsát hidraulikus vagy kézi erővel addig kell tolni, míg a hajlítandó szöget meg nem kapjuk. Előnye, hogy egyszerű, hátránya, hogy a cső keresztmetszete deformálódhat, oválissá válhat, mivel az nincs belülről megtámasztva.

 2. Külső megtámasztású hajlítás

  Adott egy félkorong, mely a hajlítás sugarának megfelelő alakú és egy görgő vagy pofa. Ezek közé kell a hajlítandó csövet behelyezni, majd a mozgó görgővel rásimítani a félkorongra csövet. Szintén felléphetnek módosulások a cső keresztmetszetében, ezt a félkorong és görgő hornyolt kialakításával igyekeznek ellensúlyozni. Kis keresztmetszetű csöveknél kézi, nagy keresztmetszetű csöveknél gépi erőt használnak.

 3. Görgős csőhajlítás

  A csövet ezekben az esetekben három forgó görgő között húzzák végig, melyek közül a két szélső fix befogású, a középső mozgatásával alakítják az ívet. Ennél a módszernél nincs olyan forma, mely megadná a cső végleges formáját, ezért ezeket a szabad formájú csőhajlító módszerekhez soroljuk.
  görgős csőhajlító gép

 4. Indukciós meleg csőhajlítás

  Ebben az esetben egy indukciós tekercset használnak a cső rövid hosszának felhevítésére. 850 és 1100 fok közötti hőmérsékletet alkalmaznak csőanyagtól függően. A cső ebben az állapotában jól alakítható. Miután a kívánt görbületet elérik, víz vagy levegővel hűtik, közvetlenül a hevített rész után, hogy további deformációt ne szenvedjen.

A fentiekben említettük, hogy néhány csőhajlítási eljárás közben deformálódhat a cső keresztmetszete, ami csökkenti a cső áteresztő képességét. Ennek megakadályozására egy tüske nevű acél rudat szoktak használni, melyet a cső belsejébe tolnak, így belülről is megtámasztva azt a hajlítás közben. Ehelyett használnak esetenként száraz homokot is.

csőhajlító gépekhez használt tüske

Tüske

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!