Mit csinál az izometriás csőszerelő?

Mit csinál az izometriás csőszerelő?

Mit csinál az izometriás csőszerelő?

Tulajdonképpen technológia csőszerelési munkákat végez, vagyis erőművekben, gyárakban, finomítókban, vegyipari létesítményekben csővezetékeket épít ki, a meglévőeket karbantartja és a meghibásodásokat javítja.

És mitől izometriás?

Attól, hogy izometrikus (axonometrikus, másképpen 3 dimenziós) ábrázolásmóddal készült tervek alapján dolgozik, azokat készségszinten kell tudnia értelmezni – olvasni. Ilyesmire kell gondolni:

izometria fogalma csőszerelésben

A képen látható vázlat nyilván csak csöveket tartalmaz, ezen kívül szerelvények, méretek és rengeteg sok más információ szokott szerepelni egy-egy terven.

A csőszerelőnek ennek alapján kell:

  • meghatároznia, hogy milyen hosszú, átmérőjű, falvastagságú csövekre van szüksége,
  • ki kell választania a megfelelő idomokat vagy csőhajlítással, beoltással dolgozik.
  • Ezen kívül fel kell tudnia ismerni a rajzon a különböző csőkötési módokat, be kell tudnia állítani az idomokat, szerelvényeket, azokat egymáshoz kell rögzítenie.
  • Képesnek kell lennie arra, hogy a terven fel nem tüntetett szerkezeti vagy levágandó méreteket kiszámolja.

A fentieken kívül persze tudnia kell, hogy hogyan kell csőszakaszokat egymáshoz rögzítenie, ehhez alapszinten ismernie kell a különböző hegesztési, forrasztási eljárásokat, valamint hogy milyen anyagot milyen lejárással kell egymáshoz rögzíteni. Az erre vonatkozó utasításokat szintén fel kell tudnia ismerni a tervről.

Egy csőszerelőnek pedig, akár izometriás - akár vetületi ábrázolással készült tervek alapján dolgozik, ismernie kell a csőhajlítás fortélyait, a csőszerelés szerszámait és csőhálózat összeállításának menetét.

Ha szeretnél online tanfolyamunkra járni, olvasd el ezzel kapcsolatos tájékoztatónkat!

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!