Szárazföldi csővezeték építésének fázisai

Szárazföldi csővezeték építésének fázisai

Szárazföldi csővezeték építésének fázisai

A szárazföldön futó csővezetékek legfőképpen gáz szállítására szolgálnak. Legtöbb esetben magas nyomásra tervezik őket, így nagy falvastagságú acélcsőből készülnek. A csővezetékek szerelése az utóbbi évtizedekben sokat fejlődött, a legtöbb munkafázis gépiesedett. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen munkafázisokból áll általában egy ilyen csővezeték korszerű megépítése.

 1. Terep előkészítése

  A terepet megtisztítják, a növényzetet, kerítéseket, egyéb építményeket eltávolítják, figyelve az esetleges talajsüllyedésre és erózióra. Általában a talaj termőrétegét is el szokták távolítani.

 2. Csövek odaszállítása, sorba rendezése

  A csöveket a helyszínre szállítják és a terven szereplő sorrendnek megfelelően sorba rendezik. A csöveken lévő számozás segít ebben.

 3. Csövek hajlítása

  A terep és tulajdoni viszonyok miatt a csővezetékek nem egyenesen haladnak, így a terven szereplő csőhajlításokat elvégzik. Ehhez általában helyszínre szállított csőhajlító gépeket használnak. Először egy ún. tüskét helyeznek a cső belsejébe, mely megakadályozza, hogy a cső deformációkat szenvedjen a hajlítás során. A csőhajlítás szöge egyébként kicsi és rádiusza nagy.

 4. Csövek előkészítése – gyökölés

  A csövek végét hegesztésre előkészítik: kialakítják a gyököt és megtisztítják a környezetét a szennyeződéstől, festéktől, szigeteléstől. A kialakított gyök méretpontosságát ellenőrzik.

 5. Csőhegesztés

  A csövek végét előfűtik a nagy falvastagság miatt és hogy a felesleges nedvesség elpárologjon. A hegesztést vagy géppel végzik vagy minősített hegesztők kézzel hegesztik a csöveket több rétegben.

 6. Varratok ellenőrzése

  Az elkészült varratokat anyagvizsgálók ellenőrzik (például ultrahangos vagy röntgenes vizsgálattal).

 7. Védőréteg felvitele a varratok és csövek felületére

  A felületi oxidáció elkerülése érdekében a csöveket külső védelemmel látják el. Ehhez először homokfúvással eltávolítják a szennyeződéseket, majd előfűtik a csövet a varratok környezetében (például indukciós technikával) és epoxy alapú vagy egyéb  festékkel vonják be.

 8. Árok ásás

  A vezeték középvonalában egy árkot ásnak, melynek mélysége normál talajban legalább 90 cm.

 9. Csövek fektetése

  A csövek fektetése ún. sideboom gépek segítségével történik. A művelet nem egyszerű, hiszen a sok gépnek egyszerre kell a csövet emelni és az árokba engedni. Érdekes látni a folyamat során, hogy az egyébként robosztus csövek nagy hosszúságban milyen rugalmasan viselkednek.

 10. Föld visszatöltése – tereprendezés

  Az árok visszatöltése után hagynak a csővezeték felett egy kis kiemelkedést, hogy a csővezetéket megvédjék.

A munkafolyamatot ezen a videón lehet végigkövetni:

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!